Als je al weet waar je interesse binnen het vakgebied IT ligt, is het natuurlijk super wanneer je dan de kans krijgt je daar direct in te specialiseren! Lars Bredenoort wist vanaf het begin van zijn IT Traineeship al dat hij zich in netwerkbeheer wilde verdiepen. Binnen een maand begon hij aan zijn specialisatie en sindsdien is hij zich daar bij STRADIS in blijven ontwikkelen. Hij vertelt je hier meer…
Netwerkopleiding binnen IT Traineeship
Lars heeft zijn voorkeur voor netwerkbeheer vanaf het begin van zijn IT Traineeship kenbaar gemaakt. Een maand later vertrok één van de netwerkbeheerders van STRADIS en werd Lars meteen gevraagd te starten met een traject waarin hij zich ontwikkelt tot netwerkbeheerder. “Vier maanden later had ik mijn eerste certificaat, Cisco Certified Entry Networking Technician, binnen. Daar blijf ik nu op voortborduren met het behalen van nieuwe certificaten en in mijn werkzaamheden”, vertelt Lars.
Ondertussen studeert hij al voor het volgende certificaat. “Ik wil mij nu specialiseren in firewalls, daarom ben ik nu bezig met het certificaat Watchguard Network Security Essentials. Als ik daarmee klaar ben, heb ik de twee basiscertificaten. Van daaruit kun je steeds een niveau omhoog op netwerkgebied”, aldus Lars. Zijn doel: doorleren en zich ontwikkelen tot het maximale niveau.
Over IT leren in de praktijk
Lars werkt nu als Netwerk Engineer op de IT Servicedesk Engineer bij STRADIS. Daar worden de klanten van STRADIS geholpen en leert hij nu veel in de praktijk. “Nadat je het Networking certificaat hebt behaald, gaat het vrij snel. Als iedereen weet welke skills je hebt, komen ze ook naar je toe met vragen die zijn binnengekomen op dat gebied. Zo trek je ook opdrachten naar je toe”, gaat hij verder.
“Werken bij STRADIS is in mijn optiek de beste manier om in korte tijd veel te leren op het gebied van IT. Je doet hier ook veel kennis op van onderwerpen waar je geen certificaten voor haalt. Omdat je klanten helpt op allerlei gebieden van de IT, leer je het al doende. En het is fijn dat je altijd ervaren collega’s om je heen hebt. Soms zijn er flinke uitdagingen, maar als wij als team de koppen bij elkaar steken komen we er altijd uit”, vertelt Lars enthousiast.
Werkzaamheden als netwerkbeheerder
Als ‘beginnend netwerkbeheerder’, zoals Lars zichzelf nog noemt, komen er veel verschillende werkzaamheden en vragen je kant op. “Als ik de functie in drie hoofdzaken moet samenvatten: netwerken aanleggen, alle apparaten up-to-date houden en eventuele aanpassingen doorvoeren”, aldus Lars.
“De meeste klanten hebben een simpele internetverbinding nodig. Maar er zijn ook grote klanten waarvoor verschillende netwerkverbindingen naar aparte applicaties moeten worden opgezet. Applicaties waarbij bijvoorbeeld de ene groep medewerkers wel verbinding mee mag maken en een andere groep niet. Dan moet je netwerkonderdelen van elkaar scheiden, dat is waar het lastiger wordt”, gaat hij verder.
Ingewikkelde puzzels
Juist die gecompliceerde vragen vindt hij interessant. “De standaard netwerken inrichten lukt wel. De echte uitdaging komt als je een ingewikkeldere puzzel in elkaar moet leggen”, gaat hij verder. “Er is altijd wel iets dat je nog niet weet. The sky is the limit in IT wat dat betreft. Het kan altijd beter of effectiever en dat wil je uiteraard ontdekken”, aldus Lars.
Gelukkig vertoeft Lars dan in een omgeving waarin hij alles ook kan ontdekken en zich eigen kan maken. Lijkt jou dat ook wat?
Start nu ook jouw IT Traineeship
Wil jij jezelf ook in korte tijd ontwikkelen als IT Professional? Kijk snel hier voor meer informatie en alle mogelijkheden over het IT Traineeship van STRADIS!