Marten van der Zwan werkt via STRADIS op de business intelligence supportafdeling van een grote distributeur van chemicaliën en voedingsadditieven. Via het IT Traineeship kun je dus ook terechtkomen op een data-gerelateerde opdracht. In dit artikel legt Marten uit hoe dat zit en waar zijn interesse in data vandaan komt!
Doorgroeien in data
Voordat hij bij STRADIS begon, studeerde Marten bewegingswetenschappen. Een hele andere richting dan IT, maar tijdens het laatste jaar kwam hij veel in aanraking met data. Dat sprak hem direct aan, vertelt hij. “Tijdens mijn scriptie was ik veel bezig met het schrijven van scripts om de verzamelde onderzoeksdata te analyseren en op een overzichtelijke manier te presenteren. Ik vond het leuk om daar mee bezig te zijn, want aan de hand van data zie je bepaalde patronen terugkomen. Je handelt dus niet op basis van gevoel maar juist op basis van feiten. Dat is erg interessant.”
Na het afronden van zijn scriptie was de volgende stap om een PhD te gaan doen. Het doen van onderzoek en bezig zijn met data vond Marten erg leuk, maar het volgen van een PhD zag hij niet zo zitten. Tijdens het zoeken naar een andere vervolgstap kwam STRADIS al snel op zijn pad.
“Anderhalve maand na het eerste contact ben ik begonnen, dat ging ontzettend snel. Het contact verliep goed en ik kreeg er een vertrouwd gevoel bij. Tijdens de gesprekken heb ik aangegeven dat ik data erg interessant vind. STRADIS houdt hier ook rekening mee tijdens het zoeken van een opdracht, dat is erg fijn.”
Direct een data-gerelateerde opdracht
Het Traineeship van STRADIS bestaat uit een interne en een externe periode. Tijdens de interne periode volg je relevante vakinhoudelijke opleidingen en haal je meerdere certificaten. “Toen tijdens die interne periode bekend werd wat mijn opdracht zou worden kreeg ik de ruimte om mij verder te gaan verdiepen in de specifieke systemen waarmee gewerkt wordt bij deze opdrachtgever. Vervolgens kijk je samen met je fieldmanager en opdrachtgever welke certificaten nog meer relevant zijn om te halen, om zo nog meer van toegevoegde waarde te zijn.”
Na de interne periode kon Marten direct beginnen op een data-gerelateerde opdracht. “Ik heb het geluk gehad dat ik gelijk kon starten op een business intelligence afdeling”, begint Marten. “Hier ben ik met name verantwoordelijk voor de support en het onderhouden van het data warehouse (de opslag van alle data). De data hierin blijft automatisch up-to-date, maar het is wel belangrijk om regelmatig te controleren of alles nog klopt. De dagen zijn erg afwisselend. De ene keer overleg je over een aanpassing die je aan het data warehouse wil doorvoeren, zodat de data beter opgehaald kan worden, en de andere keer kom je erachter dat er een probleem is geweest met het laden van de data. Dat moet dan zo snel mogelijk worden hersteld. Hierdoor is het werk ook uitdagend.”
Wat is business intelligence?
Business Intelligence gaat over het creëren, ophalen, verwerken en uiteindelijk op een overzichtelijke manier presenteren van data. Je zorgt dat gebruikers aan de hand van de ‘realiteit’ hun business kunnen doen en niet hoeven te handelen op basis van gevoel. Door business intelligence zien de gebruikers aan de hand van feiten en cijfers hoe het ervoor staat, hierdoor kunnen zij betere beslissingen nemen.
De menselijke kant van werken met data
Maar wat maakt een data-gerichte opdracht zo interessant? Marten vertelt: “Ik vind het erg leuk om me in een bepaald probleem vast te kunnen bijten. Als er een supportticket binnenkomt waarin iemand bijvoorbeeld aangeeft dat de data niet goed doorkomt kan ik daar echt in gaan graven. Ik loop dan alles door en analyseer de data om te kijken waar het misgaat.
Maar data heeft ook een menselijke kant. Het helpen van mensen is hetgeen waar Marten de meeste energie uithaalt: “Je staat veel in contact met gebruikers, dus communicatie is ook een belangrijk onderdeel van het werk. Mensen zijn vaak erg dankbaar wanneer jij zorgt dat ze weer snel aan de slag kunnen op het moment dat ze hun data niet kunnen inzien, daar haal ik veel voldoening uit.”
“De afdeling bestaat uit een klein team, dus ik ben overal bij betrokken. Dit, in combinatie met het vele contact dat je hebt met mensen, maakt dit werk erg leuk.”
Regelmatig terugblikken en vooruitkijken
Tijdens de opdracht bij de klant laten wij onze professionals natuurlijk niet zwemmen. Er is altijd de mogelijkheid om collega’s te bellen en iedere maand komt de fieldmanager langs om te praten over de voortgang van de opdracht en persoonlijke ontwikkeling.
Marten: “Dat is erg prettig. Het is ook gelijk een reflectiemomentje voor jezelf om terug te kijken naar de afgelopen periode. Ik kan aangeven waar ik tegenaanloop, maar je wordt ook herinnerd aan de vooruitgang die je hebt geboekt. Samen stellen we dan een plan op voor de komende periode, dat is heel fijn.”
Ben jij ook geïnteresseerd in een carrière in IT?
Om carrière te maken in IT hoef je niet per sé nu al vaktechnische kennis te hebben, bewijst Marten. Vooral de juiste motivatie is belangrijk. Dus ben jij ook geïnteresseerd in een carrière in IT en heb je genoeg motivatie en doorzettingsvermogen? Dan is een Traineeship bij STRADIS misschien wel iets voor jou. Bekijk onze vacatures en solliciteer nu!